GREJANJE KLIMA UREĐAJIMA - NAJISPLATIVIJE GREJANJE


Klima uređaji rade na principu toplotne pumpe, nemaju elekrične  grejače kao ostala grejna tela, već uzimaju toplotu iz spoljnog vazduha i ubacuju tu toplotu u prostoriju koja se greje. To ih čini energetski veoma efikasnim. Za 1KW utrošene električne energije dobijate od 3 do 4KW toplotne energije (podaci za klimu 12-cu ili 12000Btu), što ne može nijedno drugo grejno telo. Tako da novac koji ste uložili kupovinom klima uređaja možete vratiti već posle dve-tri sezone grejanja.

KLASIČNE ON/OFF ILI INVERTER KLIME ZA GREJANJE?

Kada je u pitanju grejanje, klasične on/off klime greju do -5°C spoljne temperature, dok inverter klime greju do -20°C. Inverter klime imaju manju potrošnju električne energije, a osim toga inverter klime rad kompresora prilogođavaju zadatoj temperaturi. Pri uključivanju klime ona radi punim kapacitetom, a kako se približava zadatoj temperaturi ona usporava rad kompresora. Samim tim ona smanjuje potrošnju električne energije, dok klasične klime non-stop rade punim kapacitetom. Takvim radom inverter klime imaju veoma male oscilacije od zadate temperature i prave uštedu. Inverter klime su naša preporuka za grejanje.

NEDOSTACI KLIMA KOD GREJANJA PROSTORIJA

Kada je spoljna temperatura ispod -5°C, čak i inverter klimama znatno opada kapacitet, tako da je, kada je spoljna temperatura -15°C, njena energetska efikasnost 1 prema 1. Dobra strana je da u Srbiji nema mnogo ovako ekstremno hladnih dana i da je prosečna zimska temperatura oko +4°C, što je idealna temperatura za rad klime.

NAŠA PREPORUKA ZA IZBOR KLIMA UREĐAJA



Za grejanje, baš kao i za hlađenje, treba izračunati kapacitet klima uređaja za prostoriju koju treba grejati. Klima 12-ca je u našim uslovima za nekih 50m2 prostora iz jednog dela tj. bez pregradnih zidova. Za grejanje je uvek bolje uzeti klimu nešto većeg kapacitete nego za hlađenje npr. ako je po proračunu za prostoriju na gornjoj granici porebna 12-ca, bolje je uzeti 18-cu. Za grejanje treba uzimati kvalitetnije inverter klima uređaje.

Pozovite FRIGO PINGVIN i mi ćemo za vas izračunati kapacitet klima uređaja potreban da vaš prostor možete da i grejete i hladite.